Cursus meteo

FI_weerplaatjePraktische cursus “Meteo voor zeilers”

Het bestuur van PZV biedt haar leden de unieke mogelijkheid tot het volgen van een tweedaagse cursus “weer voorspellen” door Henk Huizinga van NIMOS Meteotraining.
Deze cursus beoogt praktische kennis over te brengen met een minimum aan theorie. Het doel is om aan de hand van eenvoudige alom aanwezige middelen het weer voor de door jou geplande tocht te voorspellen zonder een metereoloog te zijn. Het nut van deze cursus voor een zeezeiler moge duidelijk zijn. Denk niet dat is niks voor mij want wis- en natuurkunde waren niet mijn sterkste vakken op school. PZV organiseert deze tweedaagse cursus voor haar leden op zaterdag 17 en op zaterdag 24 februari 2017, beide dagen van 10:00 tot 16:00 uur in ’t Hazzo in Aalst-Waalre.

We kunnen de gehele cursus tegen een heel scherp tarief van €95,= aanbieden. Daarbij komt dan nog – op de cursusdag aan de cursusleider te voldoen – €25,= voor cursusmateriaal. Schrijf je snel in want het aantal plaatsen is beperkt en “vol is vol”.

Hieronder een toelichting van de cursusleiding:

”Hier en daar een bui en later op de dag toenemende bewolking”
Hoe vaak heb je bij bovenstaande tekst niet gedacht: die buien vallen vandaag weer uitgerekend hier en niet daar. Het weer is grillig. Maar, zoals alles in de natuur, gebeurt niets zonder reden. Daarom is kennis op gebied van het weer, voor jou als watersporter, erg belangrijk. Om je op weg te helpen deze materie te doorgronden heeft NIMOS Meteotraining de basiscursus Praktische Meteo voor Zeilers ontwikkeld.

De titel zegt het al: Praktische Meteo. Derhalve geen uitgebreide beschrijvingen over allerlei natuurkundige processen, die tot het fenomeen ‘weer’ leiden. Belangrijke onderwerpen als frontensystemen en wind worden besproken aan de hand van weerkaarten, die eenvoudig kunnen worden verkregen. En uiteraard ontbreken ook de Gribfiles niet.

De cursus leert je deze grafische producten te interpreteren. Op die manier kun je conclusies trekken over het weer op de plaats waar je je op dat moment bevindt en de ontwikkelingen en verplaatsingen van weersystemen in de tijd.

Je bent straks in staat om een goede planning te maken voor tochten, die meer dan een paar uur in beslag nemen. Je leert om ‘meteorologisch’ te navigeren. Kunnen we de oversteek naar Engeland morgen uitvoeren of is het beter nog een dag te wachten? Deze en andere vragen ga je beantwoorden aan de hand van weerkaarten en Gribfiles.

Naast deze onderwerpen wordt uiteraard veel aandacht besteed aan belangrijke elementen als mist, buien enz. Het is niet de bedoeling, dat je na deze cursus als meteoroloog aan het werk kunt. Wel leer je de internationale, grafische taal van de verschillende weerdiensten lezen zoals je een zeekaart leest. Wij hebben de afgelopen jaren vele cursussen gegeven aan enthousiaste watersporters en de daarbij opgedane ervaringen worden ieder jaar opnieuw verwerkt in het lesmateriaal.

Namens de Activiteitencommissie,
Maarten Roks