Ramsgate 2017

FI_zeilen leren webRamsgate 2017: back to basics

Weersverwachting: mei 2017 wordt een fantastische zeilmaand
Dit jaar valt Hemelvaart laat, namelijk 25 mei! Dus we hoeven geen mutsen, dubbeldikke fleece en handwarmers mee te nemen met de Ramsgatetocht. De afgelopen jaren hebben we een zonnig voorjaar gehad en in mijn grenzeloze optimisme ga ik ervan uit dat we dat dit jaar ook krijgen. Dus de niet te vergeten attributen voor de Ramsgate 2017 zijn: zonnebril en zin in een fantastische zeiltocht.

Jong geleerd oud gedaan
Dit jaar varen we van noord naar zuid, van Lowestoft naar Tollesbury. Voor Tollesbury moet je natuurlijk je ‘aankomst-window’ goed in de gaten houden. Dat is een normaal onderdeel van de Ramsgatetocht . Dus hoezo back to basics?

Meestal zit aan het begin van de tocht wat rek om tegenvallend weer op te vangen. Dit jaar hebben we in het programma een optie opgenomen om deze rek bij goed weer zeilend in te vullen, in plaats van aan de kant. Maar dan niet met onze eigen boten. Voor de liefhebbers organiseren we een halve dag wedstrijdvaren met open zeilboten. O nostalgie, want bijna iedereen heeft het zeilen ooit geleerd in zo’n bootje. Back to basics dus. Voor de toeschouwers opent de PZV op geheel Engelse wijze een ‘betting office’. Geef svp ook in het opmerkingenvak aan of je geïnteresseerd bent in het wedstrijdzeilen op 23 mei. Op dit moment weten we nog niet hoeveel boten beschikbaar zijn. De Engelsen gaan wel erg ver in hun Brexit: ze willen dat een groep ervaren zeilers die net 100 mijl over de Noordzee achter de kiezen heeft zeildiploma’s laat zien die bewijzen dat ze een klein bootje kunnen zeilen. Maar dat geldt niet voor alle soorten boten. We zijn nog in onderhandeling. De kosten bedragen orde grootte £ 30,-/persoon.

Het programma:

Zondag 21 mei                    verzamelen in Lowesoft
Maandag 22 mei                 van Lowesoft naar Woolverstone
Dinsdag 23 mei                   een dag in Woolverstone met voor de liefhebbers een halve dag zeilwedstrijden
.                                             (match race) op een meer, ca. 10 minuten rijden van Woolverstone
.                                             (Alton water;http://www.altonwater.co.uk/index.php?pid=1) Onder voorbehoud.
Woensdag 24 mei              van Woolverstone naar Bradwell (aan de River Blackwater)
Donderdag 25 mei             van Bradwell naar Tollesbury, een kort stukje omdat we woensdag te laat
.                                             aankomen om de haven in te kunnen.
.                                             Captainsdinner in het restaurant van de marina Tollesbury
Vrijdag 26 mei/                    terugreis naar Nederland
.  zaterdag 27 mei
Zondag 28 mei                    reservedag terugreis naar Nederland

Als door slechte weersomstandigheden de meeste schepen pas maandag 21 mei in Lowestoft aankomen, varen we dinsdag naar Woolverstone en vervalt de vrije dag daar. Woensdag varen we dan volgens plan door naar Bradwell.

Ik hoop jullie allen te mogen begroeten in Lowestoft!!

Jacqueline Flink
Ook namens de rest van de Ramsgate commissie: Chiel de Jong, Pitojo van der Post, Richard Fransen, Sjaak Peters en Stijn Engelen.