Training Zeemarifonie

Training “Zeemarifonie voor de pleziervaart; training en examen op één dag”

Wie een marifoon wil bedienen heeft daarvoor een bedieningscertificaat nodig. Er zijn verschillende certificaten, met elk hun eigen voor- en nadelen.

  • Basiscertificaat Marifonie:
    Alleen theorie, sluit niet aan bij de dagelijkse praktijk. Alleen geldig voor binnenvaartmarifoons, waarmee je overigens op zee mag varen.
  • Marcom-B:
    Richt zich op de beroepsvaart, sluit niet aan bij de routine van de pleziervaart. Om Marcom B te behalen moet je drie examens (basiscertificaat, Marcom B  theorie, en Marcom B praktijk) doen op verschillende dagen. Je mag hiermee een combimarifoon bedienen met zeevaart- en binnenvaartstand, dus met distress-knop en op meer kanalen hoog vermogen.  Daarnaast voor EPIRBs (wereld wijd positiealarm) en SARTs (lokaal positiealarm, bv via AIS). Marcom B vraagt een behoorlijke studiebelasting, met name voor het nautisch Engels.
  • Short Range Certificate (SRC)
    SRC is bedoeld voor de pleziervaart en kleine beroepsvaart. Je mag er hetzelfde mee als als met Marcom-B op schepen tot 200 ton (35 meter) en tot 12 betalende passagiers. Je kunt dit in één dag halen, inclusief het examen. Het vergt een beperkte voorbereiding vooraf. De cursusdag is Nederlandstalig.

PZV organiseert op zaterdag 17 november een SRC marifooncursus gegeven door en op locatie van Aquaplanning in Afferden. Het SRC is gekozen vanwege de hoge slagingskans, praktische cursusdag en afronding in één dag inclusief het examen. De kosten zijn €245. Normaal komen hier de examenkosten van £60 bij, maar PZV is met AquaPlanning overeengekomen dat AquaPlanning de examenkosten betaalt. Het voordeel van het aanbod is dat je tegen overzichtelijke kosten op één dag klaar bent. Heb je het basiscertificaat nog niet dan is je voordeel nog groter want met SRC heb je ook meteen het Basiscertificaat. Ik, Maarten Roks, heb het zelf gedaan en het is mij goed bevallen.

De cursus duurt van 9.00-17.00 en wordt gegeven op de locatie van Aquaplanning, Schriksestraat 45, 6654 AN Afferden, telefoon 0487 785 223. Het is ongeveer 45 minuten rijden vanuit Eindhoven.

De aanmelding is geopend op de website. Wij zien de aanmeldingen graag komen.

Groet,

VHF DSC Radio Course (SRC – Short Range Certificate)

Maarten Roks