De zee op 17 februari

Lekker de zee op in februari:
PZV-vaarexcursie naar Offshore Windmolenpark Egmond aan Zee

Op zondag 17 februari 2019 organiseerde PZV in samenwerking met Frise Ecotrips een unieke excursie per boot naar het Offshore Windmolenpark Egmond aan Zee (OWEZ), een activiteit voor het hele gezin.

Bekijk hier de film.

Wat kun je verwachten?
Frise ecotrips neemt geïnteresseerden in windenergie mee naar het dichtstbijzijnde windpark op zee: OWEZ: Offshore Windfarm Egmond aan Zee. Doorgaans word het ingehuurd door bedrijven, organisaties en universiteiten.

Het doel is niet om windenergie positief af te schilderen, maar om een beeld te scheppen van windenergie op de plek waar dat gebeurt en om achtergrondinfo te bieden. Dus Frise ecotrips opinieert niet. Met Frise ecotrips kom je op een ongewone plek, kom je in direct contact met de elementen en zie je een offshore windfarm van heel dichtbij. Het binnenvaren is niemand toegestaan, alleen getrainde onderhoudslieden mogen zich in de windfarm begeven. Alle andere verkeer moet een straal van 500 meter buiten de windfarm blijven. Maar dat is dichtbij genoeg voor een volledige indruk.

Vertrek is vanuit IJmuiden, op een uiteraard zeewaardig schip. De reis duurt 2 tot 2,5 uur. Door middel van een microfoon geef ik toelichting op alle dingen die we onderweg tegenkomen; dat begint zelfs al in de haven van IJmuiden waar ik enkele historische dingen toelicht, onderweg wordt het windpark OWEZ toegelicht. Verder: zaken als: waarom een windpark, waarom daar, wat zijn de fysiologische omstandigheden van deze locatie, wat zijn de voor- en nadelen van dit windpark en hoe past windenergie in de plannen van ons kabinet en van Europa.

Weer
Er wordt niet gevaren als het weer te gevaarlijk is, wat wordt besloten door de rederij. Ook bij een golfhoogte van meer dan 1 meter kan er besloten worden niet uit te varen, omdat de kans te groot is dat de passagiers last krijgen van zeeziekte en deze trip om de verkeerde redenen nooit zullen vergeten. Mocht de rederij ertoe moeten besluiten, dan worden geen kosten in rekening gebracht.

Kosten
De kosten bedragen €37,50 p.p. en worden door de penningmeester geïncasseerd. Er is plaats voor 71 personen. Maak gebruik van deze unieke mogelijkheid en schrijf je in. Voor vragen ben ik beschikbaar.

https://www.groenerekenkamer.nl/2529/windpark-egmond-aan-zee-en-de-invloed-op-ons-klimaat/

Groet,
Maarten Roks, activiteitencommissaris