Ramsgate 2020 tochtplan – 16 mei

Het Tochtplan 2020

Datum Tocht Afstand
t/m zaterdag 16 mei Van thuishaven naar verzamel zeehaven Roompot of IJmuiden.
zondag 17 mei en maandag 18 mei Oversteek naar Lowestoft met twee Flottieljes.Aankomst Lowestoft en steigerborrel

Haven: Royal Norfolk and Suffolk Yacht Club

IJmuiden ↔ Lowestoft ca. 100 nm

Roompot ↔ ca. 92 nm

   
dinsdag 19 mei en woensdag 20 mei Bij acceptabel weer varen we op dinsdag direct door naar de Ore/ Alde, alwaar we ankeren op stroom en of aan een Mooringboei liggen. De volgend dag kan door gevaren worden naar de Orwell (bv Levington / Woolverstone ).Bij tegenvallend weer moeten we nog een nachtje in Lowestoft blijven en verschuift het schema een dag. Het een en ander wordt gezamenlijk besloten op het Palaver in Lowestoft. Lowestoft ↔ Ore-monding 32 nm
donderdag 21 mei In of door naar Ipswich              Captains diner.

Haven: ABP-Ipswich Haven Marina

Ore-monding ↔ Ipswich 18 nm
vrijdag 22 mei Terug naar Nederland met twee Flottieljes. Naar Roompot ca. 90 nm

Naar IJmuiden ca. 130 nm

zaterdag 23 mei en  zondag 24 mei Aankomst thuishaven met zondag als uitloop dag

Aanvullende informatie

Het tochtplan is afhankelijk van acceptabele weersomstandigheden en deze wordt aangepast indien de situatie daarom vraagt. We zullen dit tijdig met U overleggen tijdens de Palavers. Palavers worden dagelijks aan het eind van de dag of voor de dagtocht gehouden en zijn onder leiding van onze vlootvoogd.

  • Zaterdag 16 mei

Er zijn schepen die eerder dan zaterdag vertrekken naar de verzamel zeehaven. Echter, de bemanning moet wel een gezamenlijk reisplan hebben. Het is aan te raden om voldoende tijd in te ruimen om proviand in te slaan.

  • Zondag 17 mei en  maandag 18 mei

Van de Nederlandse verzamel zeehaven naar Lowestoft. Dit is voor de PZV een bekende route met de nodige Wind Farms (windmolen parken) en Traffic-Lanes(VSS). Haven IJmuiden wenst een roepje als je vertrekt naar zee en als je van zee komt. Ook even melden bij de haven van Lowestoft (Lowestof Port) alvorens naar binnen te varen i.v.m. uitvaart van (grote) schepen en om een boze Harbour master te voorkomen.

  • Dinsdag 18 mei en woensdag 19 mei

Het programma voor de dinsdag en woensdag, is enigszins afhankelijk van het weer. Op het Palaver besluiten we het.

Bij acceptabel weer varen we de rivier de Ore en mogelijk verder de Alde op. De rivier is overal voldoende diep. De monding is tamelijk ondiep, maar er komt bij hoog water 3 meter bij.  Een goede timing is hier noodzakelijk. We gaan ter hoogte van Orford en of Aldeburgh liggen aan een Mooring boei of op je anker. Kies een goede ankerplaats, want door de eb en vloedstroom zal je boot 180 graden draaien. Mensen met een bijboot kunnen naar de kant of bij elkaar op bezoek. Ze worden verzocht de anderen een liftje te geven, indien zij dat ook willen.

Op woensdag kan verder gezeild worden naar de Orwell. Daar is de keuze direct door naar Ipswich of nog een tussenhaven (Levington, Woolverstone) aandoen.

  • Donderdag 21 mei Hemelvaart

Naar Ipswich of als je er al bent een vrije dag.

Om de haven van Ipswich te bereiken moet je door de Prince Philip sluis. Vervolgens kun je afmeren in de Ipswich Haven Marina. Voor degenen die er dan al zijn, is het bezoeken van de stad (bv de brouwerij) de moeite waard.

Vanaf 17:00 uur verzamelen we ons in Restaurant “Last Anker”, direct aan de Marina. Hier houden we ons Captainsdiner. Er zijn enige clubgebruiken, die op het programma staan en hopelijk genieten we van een spetterend optreden van de Zeuntjes.

  • Vrijdag 22 mei, zaterdag 23 mei

Vertrek naar Nederland met twee Flottieljes onder aanvoering van de twee vloot coördinatoren. Op de zaterdag of op zondag  24 mei is de aankomst in de thuishaven.