Webinair Lichtherkenning 17 dec. door Philip Beekman

Op donderdag 17 december aanstaande om 20:00 uur is er een PZV webinair over het onderwerp Lichtherkenning op zee. Philip Beekman zal onze kennis verrijken / doen opfrissen.

Elektronische navigatiemiddelen maken ‘s nachts varen een stuk makkelijker. We weten waar we zijn en zien schepen met AIS en andere objecten op de kaart. Maar oriëntatie in het donker blijft belangrijk. Op de kaart lijkt iets vaak nog ver weg of juist gevaarlijk dichtbij. Door het gemak van de elektronica dreigen we het vlot herkennen van boeien en andere schepen te verleren en dat kan in kritieke situaties ons aardig in verwarring brengen.

Inhoudelijk is er niet veel toe te voegen aan onze website; zie hieronder voor een bloemlezing

De presentatie zal dus vooral helpen om onze kennis weer op te frissen terwijl het voor leden die nog niet vaak ’s nachts gevaren hebben een goede introductie is. Om dit te blijven oefenen heb ik het programma “Scheepslichten” gemaakt en dat zullen we ook gebruiken.

Inschrijven is gewenst.

——————————-

Navigatielichten: schepen, betonning en bebakening
De verlichting van schepen is in principe niet moeilijk, maar er zijn wel veel varianten om te onthouden. Af en toe repeteren is dus nuttig. In de presentatie wordt eerst iets gezegd over ons eigen zien, over helderheid en bereik van lichten op zee waarna de lichtkarakters van betonning en bebakening op een rijtje worden gezet. De presentatie is een aanvulling op het programma Scheepslichten hieronder dat specifiek bedoeld is om het herkennen van de lichten te leren en te oefenen.

Lees en kijk verder: Lichtherkenning sheets

Programma Scheepslichten
Dit programma toont alle vormen van scheepsverlichting, u kunt de schepen zelfs voor u rond laten draaien om de verlichting van alle kanten te kunnen zien. Alle lichten uit het Zeeaanvaringsregelement en alle lichten uit het BPR zijn erin opgenomen. Ook worden in willekeurige volgorde allerlei lichtpatronen van boeien of vuurtorens getoond. U kunt de omschrijving direct of met een vertraging in beeld laten komen om te leren, maar u kunt ook met een multiple choice venster uw kennis testen.

Lees en kijk verder: scheepslichten (Klik op “scheepslichten”, klik op “openen” en start setup.exe om het programma te installeren. Een zip-programma is wel nodig, indien nog niet geïnstalleerd, kijk bijvoorbeeld  hier.).

Het herkennen van betonning en scheepvaart is essentieel voor een veilige vaart. In de praktijk levert het nog wel eens problemen op omdat de details van al die regeltjes toch weer wegzakken.

We houden in de PZV af en toe instructieavonden om deze kennis weer wat op te frissen. De presentaties die hierbij worden gebruikt zijn hier als PDF’s beschikbaar. Ook is er een simulatieprogramma om zelf te oefenen en een checklist voor aan boord.

Betonning
Het IALA-A betonningssysteem: de laterale betonning, rood en groen, de cardinale tonnen en de bijzondere tonnen. Na de korte maar volledige theoretische inleiding kijken we aan de hand van veel kaartvoorbeelden hoe dat er in de praktijk uitziet en waaróm de tonnen op die manier zijn neergelegd. Zo ga je anders naar de kaart kijken, er staat meer dan je eerst denkt.

Ook geleidelijnen, sectorlichten en vuurtorens komen in beeld, waarna een groot aantal foto’s voorbeelden laat zien van de verschillende varianten die je in West-Europa kunt tegenkomen. Alles zoals je dat overdag ziet.

Tenslotte laten we zien hoe nevel de zichtbaarheid beïnvloedt.

Lees en kijk verder: Betonning

Checklist Seinen en IPTS
Een checklist om zelf af te drukken vormt een geheugensteun voor aan boord: een A4 met alle lichtkenmerken en dagtekens van schepen, een tweede A4 met alle geluidsseinen en alle International Port Traffic Signals (IPTS).

Lees en kijk verder: Licht-Geluid-IPTS overzicht