Overslaan en naar de inhoud gaan

Golven en zonsondergang

Golven en getijden

Waar kun je golven verwachten, waar rustig water? Wat is het verschil tussen zeegang en deining? Daar is zonder veel theorie toch wel iets zinnigs over te zeggen. De presentatie is bedoeld voor gebruik in een instructieavond maar is hopelijk met aandachtig lezen ook te begrijpen.
Hoe ontstaan golven en hoe meet je de  golfhoogte? Wat gebeurt er op ondiep water en wat doen golven bij kapen, banken en andere verstoringen aan de kust? Wanneer kun je problemen verwachten? 

Getijden

Het getij is een golf, hoogwater en laagwater bewegen als een golf.  De eerste inleiding laat dat eerst zien en gaat dan verder met de oorzaken van het getij: zon en maan en hoe het tweemaaldaagse ongelijke getij ontstaat. Dan zie je hoe de getijgolf rond de West-Europese kust loopt, rond Schotland de Noordzee binnenkomt en dan tussen Great Yarmouth en Den Helder het zuidelijke stukje Noordzee rondloopt. Dat betekent dat je  voor tochtplanning op de zuidelijke Noordzee bijna genoeg hebt aan het hoogwatertijdstip van Dover.

De tweede presentatie laat zien hoe je kunt rekenen aan het getij. Hoe bereken je de verwachte getijhoogte op een bepaald moment, hoe bepaal je wanneer je Southwold binnen kunt lopen? En kan  de getijstroom sterker worden dan de stroomatlas aangeeft? Ja, dat kan. In de loop van het verhaal  wordt geïllustreerd dat de Franse ‘coëfficiënt van Brest’ hetzelfde is als de Engelse rekenwijze met de ‘Range of Dover’.

Bijlage Size
Presentatie golven (6.92 MB) 6.92 MB
Getijden - oorzaken en verschijnselen (6.83 MB) 6.83 MB
Getijden - rekenen aan waterstanden en stroom (6.7 MB) 6.7 MB