Stagspanning meten

stagspanningsmeter_vertVoor zeezeilers is de juiste stagspanning essentiëel. Niet alleen voor de zeilprestaties, maar ook voor de levensduur van mast en verstaging.
PZV beschikt voor haar leden over een spanningsmeter voor de verstaging.Op afspraak kan die geleend worden voor bijvoorbeeld een weekend, bij beheerder Philip Beekman.

Er is voldoende literatuur waarin beschreven staat wat de juiste spanning is. De manier om dat af te stellen is afhankelijk van het type verstaging, maar in grote lijnen is dat voor het hoofdwant circa 20% van de breeksterkte. Ook de diagonaalwanten moeten niet alleen de mast in het midden en de juiste kromming houden, maar ook voldoende spanning hebben. Te losse verstaging verkort de levensduur ervan.

Het beoordelen van de wantspanning kan op gevoel, als het schip onder helling ligt, met de meetstok methode (voor RVS draadverstaging komt 1mm rek op 2 meter overeen met 5% van de breeksterkte) of met een stagspanningsmeter. Deze laatste heeft het voordeel dat de meting snel en eenvoudig kan worden gedaan.

De stagspanningsmeter van PZV is een Spinlock Rig-Sense 5-8mm (RGS/0508), die voor de meeste schepen in onze vloot geschikt is.

Het gebruik van de meter is doodsimpel, zie
Rig Sense User Guide | Spinlock  https://www.youtube.com/watch?v=LNqcqLhYw34
Spinlock heeft ook een app gemaakt waarin je je instellingen kunt bijhouden. Alternatief is een eenvoudige spreadsheet of notitieboekje.

De breeksterkte van allerlei soorten verstaging is te vinden op:
http://www.riggingandsails.com/rigging-breaking-strengths.shtml#8
Voor 1×19 RVS316 draad vind je daar de volgende waarden: 5 mm: 2000 kg; 6 mm: 2880 kg; 7 mm: 3550 kg; 8 mm: 4640 kg (Selden geeft overigens iets hogere waarden op)Stagspanning Lyra meettabel

Inlichtingen: Philip Beekman
Literatuur:
Selden:
–   Hints/advice on rigging/tuning
Ivar Dedekam:
–   Zeil- en tuigtrim