Overslaan en naar de inhoud gaan

Kaart

Tochtvoorbereiding

De meeste zeezeilers vertrouwen op de digitale zeekaarten in hun plotters of tablets. Toch zijn er nog altijd een paar zeekaarten aan boord nodig: een overzeiler voor het grote tochtplan een een paar kaarten als backup voor als de elektronica uitvalt. En die kaarten wil je af en toe bijwerken.

Informatie voor het bijwerken van zeekaarten is goed via Internet beschikbaar. De grote uitgevers hebben goede sites voor hun correctieservices:

Voor Imray kaarten vind je de correcties per kaart. Voor de boeken (pilots) geeft Imray de correcties in de vorm van Supplements; deze zijn vermeld bij de informatie van het boek zelf. Loop dit met enige regelmaat na want zodra er een nieuwe druk is zijn de correcties van de oudere drukken niet meer beschikbaar. Dit geldt ook voor de kaarten.

British Admiralty, de Notices to Mariners. 

Hydrografische dienst week-editie (Berichten aan zeevarenden)

SHOM (Service Hydrographic et Oceanographic de Marine)

Bundesamt fuer Seeschiffahrt und Hydrographie

Voor wie het helemaal op de grondige manier wil doen hebben we een werkwijze beschreven zoals die vroeger elke winter voor een hele stapel papieren kaarten werd uitgevoerd. Een aantal tips zijn nog steeds nuttig, onder andere hoe je bijhoudt welke wijzigingen je op een kaart hebt aangebracht.

Bijlage Size
Papieren kaarten bijwerken - methode (408.61 kB) 408.61 kB