Overslaan en naar de inhoud gaan

Vector- en rasterkaarten

Er zijn twee soorten elektronische kaarten in gebruik; vectorkaarten en  rasterkaarten.  Zij hebben ieder hun specifieke eigenschappen en  toepassing. Er is veel over dit onderwerp te vinden op het web. Verzameld en bewerkt door Philip Beekman

Rasterkaarten

Een rasterkaart is een elektronische kopie van een papieren kaart opgeslagen  in pixels. Ook wel een bitmap genoemd.  Op een monitor ziet hij er uit als  het originele papieren exemplaar.  Deze kaarten worden geproduceerd in  Nederland door Stentec, in de VS door Maptech, SoftChart en Laser Plot, in  Canada door NDI, in England door de British Admiralty en door de hydrografische  diensten van een aantal andere landen. Hoewel raster kaarten doorgaans alleen op computers gebruikt worden, kwam  Northstar onlangs met een plotter voor rasterkaarten.  Rasterkaarten worden  gedistribueerd op CD-ROM en hebben zich bewezen als een deugdelijke technologie.   Rasterkaarten kun je in principe ook zelf maken door een papieren kaart te  scannen of te fotograferen.

Vectorkaarten

Een vectorkaart is afgeleid van de papieren kaart, bevat de zelfde informatie  maar is op een andere manier electronisch opgeslagen.  Vroeger waren ze in  één kleur, intussen lijken ze heel veel op een gewone papierenkaart. Het grote voordeel van dit type is dat de informatie in lagen is opgeslagen.  Er is b.v.  een laag "diepte in getallen" en een laag "dieptelijnen". Als  je die informatie niet nodig hebt kun je die uitschakelen en wordt het  kaartbeeld veel rustiger.  Verder kun je de kaart ongelimiteerd vergroten  zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Ook de leesbaarheid van letters en  getallen blijft optimaal. Vectorkaarten nemen minder geheugenruimte en worden daarom vooral door  plotters gebruikt. De meest bekende vectorkaarten komen van C-Map en Navionics  en worden op niet-standaard cartridges of chips gedistribueerd.  Zij  bevatten meestal 12 of meer kaarten.  Garmin gebruikt het Navioncs type.   Programma's voor computers die gebruik maken van vectorkaarten zijn Visual  Navigation Suite van Nobeltec, Tsunamis99 van Transas Marine en MaxSea. Ze  komen op CD-ROM.

Wat is de beste keus?

Ieder type heeft zijn eigen voor- en nadelen.  Om te kiezen let op het  volgende:

Apparatuur

Plotters zijn doorgaans geschikt voor gebruik in een natte omgeving, werken  op 12 volt en hebben een flink helder zonlichtscherm, in tegenstelling tot de  meeste laptops. Kies je voor een plotter dan wordt het kaarttype bepaald door de  fabrikant, en dat zijn dan meestal vectorkaarten.  Bij PC's heb je zelf de  keuze.

Hoe ziet de kaart er uit?

Zoals gezegd, rasterkaarten zijn kopieën van papierenkaarten.   Vectorkaarten hebben een eigen look.  Hierbij maakt het verschil of je ze  in kleur of, zoals op kleine GPSjes, monochroom ziet.  Hierbij enkele  voorbeelden van bekende type kaarten.

De prijs

Over het algemeen krijg je per euro meer dekking bij kaarten voor een PC dan  bij dedicated plotter kaarten.  Verder is het belangrijk of je de aanschaf  van de laptop en de plotter in de vergelijking mee neemt.  Plotters zijn  goedkoper maar kunnen vaak ook minder.

Advies

Als je besluit tot aanschaf van een navigatiesysteem over te gaan kijk dan  heel goed naar de functionaliteit op navigatorisch gebied van de verschillende  opties. Kijk naar de integratie mogelijkheden met de periferie.  Weeg de  beperkingen van de plotter af tegen de kwetsbaarheid van de PC.  Definieer  je toekomstig vaargebied en kijk hoeveel de kaarten je bij de ene of de andere  leverancier gaan kosten.

Voorbeelden van een aantal kaartsoorten

[caption id="attachment_3040" align="alignleft" width="250" caption="British Admiralty raster"][/caption] [caption id="attachment_3044" align="alignright" width="250" caption="C-Map NT vector"][/caption]